Hypnotherapie heel effectief bij eetstoornissen

Onderzoek Marga van Veen: ‘Hypnotherapie heel effectief bij eetstoornissen’

Hypnotherapie is een welkome aanvulling bij de behandeling van eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis. Die conclusie trekt Marga van Veen in haar boek 'In de ban van eten'. In het kader van haar studie hypnotherapie en psychosociale begeleiding volgde Marga van Veen een groot aantal mensen met eetproblemen. Haar onderzoek laat zien dat een onbewuste prikkel ervoor zorgt dat de eetstoornis in stand blijft. Met hypnotherapie, een techniek in de diepere laag van het bewustzijn, kan de reden van het probleem worden getraceerd.

Het onderzoek van Marga van Veen geeft behandelaars van eetstoornissen belangrijke nieuwe inzichten. Tot nu toe zijn veel behandelmethoden in gebruik, die niet altijd even effectief zijn. Hoe langer iemand blijft rondlopen met een eetstoornis, des te moeilijker is de behandeling. Veel mensen met een eetstoornis raken in een sociaal isolement, doordat zij zich onttrekken aan sociale activiteiten om hun problemen te verbergen. Het aantal mensen in Nederland met eetstoornissen wordt geschat op enkele tienduizenden, het merendeel vrouw. Met name van de eetbuistoornis zijn geen betrouwbare gegevens voorhanden.
Tijdens haar studie ontdekte Marga van Veen dat het onbewuste een veel grotere rol speelt dan tot nu toe werd aangenomen. "Een eetstoornis is een zichzelf in stand houdende vicieuze cirkel, waar mensen op eigen kracht niet uit kunnen komen. De prikkel achter die vicieuze cirkel moet worden weggenomen. Mensen zijn uit balans geraakt. Hypnotherapie is daarvoor een effectief middel gebleken, ook bij de behandeling van langdurige stoornissen."
Bij hypnotherapie worden deelnemers in een toestand van diepe ontspanning en veranderd bewustzijn gebracht. Marga van Veen: "Hypnotherapie geeft de deelnemers inzicht in de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan de eetstoornis of eetverslaving. Bij een goede begeleiding zien de deelnemers het verband tussen hun huidige gedrag en gebeurtenissen uit het verleden Er kan sprake zijn van traumatische ervaringen, echtscheidingen of incestervaringen. Daardoor kan het verwerkingsproces op gang komen en kan het evenwicht tussen denken en voelen weer worden hersteld."

Ook bij andere verslavingen
In haar eigen praktijk 'Het Vierkant' in Zoetermeer past Marga van Veen hypnotherapie inmiddels al veelvuldig toe. Ook bij andere verslavingsvormen - alcohol bijvoorbeeld - is de therapie inzetbaar. “Belangrijk is dat het een integrale behandeling is. Bij hypnotherapie worden meerdere therapeutische benaderingen gebruikt, ook gesprekstherapie. Er is niets zweverigs aan. Een andere reden dat het werkt is dat deze begeleiding in de reguliere zorg niet te vinden is. De betrokkenheid van de behandelaar is groter, mensen ervaren veel meer persoonlijke aandacht."

Het boek 'In de Ban van eten' is vanaf 21 januari 2010 te koop in alle boekhandels en is ook te bestellen bij Uitgeverij Gopher. Meer informatie is te vinden op www.praktijkhetvierkant.nl  

vrijdag, 29 januari 2010


Liefdesgedicht.nl partner: Bol.com

Bol.com

Bol.com, de winkel van ons allemaal. Kies uit >10 miljoen artikelen. Snel en vanaf 20,- gratis verzonden!

Liefdesgedicht.nl partner: InterDuo Relatiebemiddeling

InterDuo Relatiebemiddeling

Relatiebureau InterDuo relatiebemiddeling is het meest toonaangevende relatiebureau voor Nederlandse en Belgische HBO’ers en academici. InterDuo is erkend door de BER: Branchevereniging Erkende Relatiebureaus.


Liefdesgedicht.nl partner: Books for Singles

Books for Singles

Books for Singles verkoopt geen liefde, geluk of romantiek. Wel is het de gespecialiseerde online bookseller voor boeken over: singles, liefde, relaties, dating en persoonlijke groei. Books for Singles is een initiatief van het erkende relatiebureau InterDuo.

Maak uw keuze

Partners

Gedicht-categoriën

Extra