Soa-hypochondrie

Lucie Vriesema

Columnist Lucie Vriesema

Toen ik verhuisde naar Amsterdam regelde ik als allerlaatste een nieuwe huisarts. Op aandringen van instanties en een moeder. Maar de doorslaggevende aanleiding om actie te ondernemen was de terugkerende reden om naar de huisarts te gaan: mijn soa-hypochondrie.

Het begon allemaal met zwangerschapsvrees. Op mijn dertiende fietste ik na een kusje van mijn eerste vriendje naar het verst weg gelegen winkelcentrum om een zwangersschapstest te halen. Vaak geloofde ik dat ene streepje voor geen meter en fietste ik na enkele dagen hetzelfde takke-eind (logisch dat de kilo’s er af vlogen als ik verliefd was). De zwangerschapsvrees werd vergezeld door een soa-hypochondrie toen ik via Postbus 51 begreep dat je ook nog eens dood kon gaan aan seks. Ik holde meteen naar de dichtstbijzijnde Rutgersstichting om mij te laten onderzoeken.

Door de verheugende uitslag werd mijn aandoening acuut getemperd. Tot een vriendin vertelde dat zij iemand kende die onvruchtbaar was geworden door chlamydia. Omdat deze soa vaak zonder klachten in je lichaam huist. Misschien had de huisarts deze test over het hoofd gezien. Reden voor nog een onderzoek! Om mijzelf continu te verzekeren van de status HIV-negatief werd ik bloeddonor. Ik verwachtte te allen tijde een telefoontje met de mededeling dat het nu echt einde verhaal was. De stress raasde door mijn lijf toen een andere vriendin roddelde over een studiegenoot die schaamluis bleek te hebben. In galop stevende ik op de douchecabine af om de resterende landingsbaan te verwijderen. Vanaf toen was ik ervan overtuigd dat iedereen een wandelende soa-bom was. Druipers, genitale wratten, gonorroe, iedereen zou tenminste één van deze gruwelheden bij zich dragen en de rest van de wereld grootschalig besmetten. Niet precies met dat gedachtegoed in mijn achterhoofd, maar gewoon omdat het in het leven zo kan lopen, kreeg ik een vaste relatie. De soa-hypochondrie bleef drie jaar weg. Ik verkeerde in een oase van rust.

Nu ik single ben is de soa-hypochondrie weer springlevend. Onlangs deed ik mijn zoveelste test. Zonder dat daar overigens aanleiding toe was.

De uitslag vierde ik met het aanschaffen van wat tijdschriften. Verstand op nul, blik op oneindig. Tot mijn oog viel op een artikel dat ging over oprukkende soa’s. Bijna laaide de onrust weer op. Maar daar waar ik altijd had gedacht dat de mensheid aan soa’s ten onder zou gaan, bleek het percentage besmettingen driehonderdvijfentwintig keer lager te zijn dan Postbus 51 de indruk had gewekt. Het is dat ik een schouderophalende Nederlander ben, anders had ik ze met kop en kont voor het gerecht gesleept.

zondag, 15 augustus 2010Liefdesgedicht.nl partner: Books for Singles

Books for Singles

Books for Singles verkoopt geen liefde, geluk of romantiek. Wel is het de gespecialiseerde online bookseller voor boeken over: singles, liefde, relaties, dating en persoonlijke groei. Books for Singles is een initiatief van het erkende relatiebureau InterDuo.

Liefdesgedicht.nl partner: InterDuo Relatiebemiddeling

InterDuo Relatiebemiddeling

Relatiebureau InterDuo relatiebemiddeling is het meest toonaangevende relatiebureau voor Nederlandse en Belgische HBO’ers en academici. InterDuo is erkend door de BER: Branchevereniging Erkende Relatiebureaus.


Liefdesgedicht.nl partner: Bol.com

Bol.com

Bol.com, de winkel van ons allemaal. Kies uit >10 miljoen artikelen. Snel en vanaf 20,- gratis verzonden!

Maak uw keuze

Partners

Gedicht-categoriën

Extra