GELOOF JIJ?

Leny Jansen

Columnist Leny Jansen

"Als je zo doorgaat, stuurt de Lieve Heer jou naar de hel" sprak de godsdienstleraar al op de lagere school tegen mij.
'Nou, daar geloven wij thuis toch niet in" mopperde ik terug.
En het werd weer bivakkeren op de gang tot de bel zou gaan. Vroeger moest je van thuis een briefje getekend meebrengen naar school als de je godsdienstlessen mocht volgen.

En aangezien mijn moeder vond dat je er nooit slechter van werd, gaf zij mij een getekend briefje mee. Ik begreep niets van die Bijbelse verhalen, want in mijn kinderlijke logica moesten Adam en Eva toch ook een vader en moeder hebben?
En wat later in die verhaaltjes begreep ik er helemaal niks meer van. Twee broers die elkaar de hersens inslaan? Lekkere verhaaltjes. Ik kon ook nergens, nu nog niet, de moraal vinden.
Ik begreep ook nooit hoe Mozes zo oud al, alleen die berg opklom en later terugkwam met twee zware platen waar de tien geboden opstonden.
"Was Mozes zo sterk dan?" vroeg ik aan de godsdienstleraar.
"Ja, dat zal zowaar wel" en die kale wilde doorgaan met zijn verhaal. Maar hij kende Leny nog niet, ik was een snufkut pur sang en wilde altijd alles weten, trouwens nu nog.

"Ik snap het niet, hoe kan zo'n ouwe kerel van wel over de honderd jaar zich een breuk tillen aan twee stenen en in die tijd bestonden er volgens mij geneens bijtels." En hup, weer de gang op.
Ik heb heel vaak die gang bezocht tijdens de godsdienstlesjes van een uurtje. Voor die man was het een kwelling, voor mij een uurtje vol met vragen.
Die vragen had ik ooit later aan een Jehova's getuige die ik onnadenkend op een zondagmorgen binnenliet om een discussie aan te gaan over de bijbel. Ze hebben het geweten, zijn ook nooit meer aan mijn deur geweest.
En waarom niet?
Ten eerste vertelde ik hen dat ik lesbisch was (bah bah bah, dat wordt de hel)
Ten tweede vertelde ik dat ik een Joodse achtergrond had (dubbel bah.bah.bah) En ik vroeg toen al of Jezus op zijn leeftijd niet getrouwd was, of dat hij misschien wel homo was.
De twee jehova's lieten van schrik de koffie staan die ik hen serveerde.

Ja je blijft tenslotte gastvrouw nietwaar.
In ieder geval, ik geloof niet in een hel. Die hel maak je op aarde zelf wel mee. Dan ben je blij dat de hemel voor je open staat.Want hoe je het went of keert, in ieder mens zit iets slechts en goeds.
Maar het goede zal bij de meeste mensen overwinnen. De hel, dat is de zon in de Sahara, als je daar loopt zonder bescherming op je tets.
De hemel is als je gelukkig bent in je relatie, gelukkig met je gezondheid, gelukkig met jezelf.
Dat is toch een Godsgeschenk.
Daar hebben wij de hel niet voor nodig.

zaterdag, 1 januari 2011Liefdesgedicht.nl partner: Books for Singles

Books for Singles

Books for Singles verkoopt geen liefde, geluk of romantiek. Wel is het de gespecialiseerde online bookseller voor boeken over: singles, liefde, relaties, dating en persoonlijke groei. Books for Singles is een initiatief van het erkende relatiebureau InterDuo.

Liefdesgedicht.nl partner: Bol.com

Bol.com

Bol.com, de winkel van ons allemaal. Kies uit >10 miljoen artikelen. Snel en vanaf 20,- gratis verzonden!


Liefdesgedicht.nl partner: InterDuo Relatiebemiddeling

InterDuo Relatiebemiddeling

Relatiebureau InterDuo relatiebemiddeling is het meest toonaangevende relatiebureau voor Nederlandse en Belgische HBOers en academici. InterDuo is erkend door de BER: Branchevereniging Erkende Relatiebureaus.

Maak uw keuze

Partners

Gedicht-categori�n

Extra