HULP NODIG????

Leny Jansen

Columnist Leny Jansen

Het is kerstdag, de avond zal snel vallen en men maakt zich op om met de familie te eten en daarna de kerstmis te gaan bezoeken. De stilte op straat is heerlijk, genieten van een witte wereld., zo vredig en dat op de aankomende kerstavond.
Fout, fout, fout
Lena
helemaal fout. Mijn vrouw en ik zitten gezellig aan een bak thee en horen buiten een hoop kabaal. Scheldende mensen, vooral een vrouw die brult dat zij geld wil voor haar drie kinderen die al twee zo niet drie dagen nog geen hap hebben gegeten. Wij snellen naar de deur, want wat er ook gebeurt,als je zoiets hoort blijft hier de deur niet hermetisch op slot. Wij leven in een buurt met veel ouderen onder ons en je weet nooit wat er aan de hand is. Daar kwamen wij dus snel achter. Zo glad en koud als het was en zo stil op straat loopt er een Hollandse vrouw een Medelander lastig te vallen dat zij geld wil voor hun kinderen. Nou weet ik uit ervaring als je jezelf in de strijd gooit met zoiets kan je nog klappen krijgen van de dame in nood omdat zij het dan ineens voor haar kerel opneemt. In dit geval blijkt het even anders. Hij duwt haar steeds weg en liep traag door, omdat hij ziet dat wij gewoon blijven kijken naar die twee ruziemakende mensen.
“Geef nou geld voor je kinderen, je hebt het!’, gilt de vrouw hysterisch. Hij loopt voorzichtig door want het is verschrikkelijk glad op de stoep en de vrouw heeft er duidelijk maling aan want die tiert als een dolle stier door met haar gescheld en geschreeuw dat zij het geld wil waar zij recht op heeft, maling aan de gladheid op de stoep.
Ineens geeft hij haar onverwachts een zet richting de weg, waar gelukkig geen auto aankomt, anders was het wel degelijk anders afgelopen. Ik trek gelijk mijn strot open, ja een grote bek zal ik altijd blijven houden en in dit geval was het maar goed ook. Ik ben tenslotte wie ik ben…
“Hé blijf je met je gore poten van haar af, moet je mij nemen imbeciel dat je bent!” Ik kan er niet tegen als een man een vrouw slaat, goed of fout maakt niet uit, maar niet in mijn leven en zeker niet in mijn buurt.
“Ja vrouw is helemaal gek, zij is gekke koet, zij hebt geld, zij wilt mij geld, nou niet dus!’, is zijn antwoord, Hij ziet er uit om door een ringetje te halen en loopt met de nieuwste mobiel.
“Ja bel de politie maar”, daagt de vrouw hem uit. Zelfs mijn vrouw helpt mij door lekker mee te schreeuwen dat hij zijn handen thuis moet houden ( vrouwlief blijft altijd netjes hoor)´Wijffie bel de politie dan, laat je niet op je hoofd zitten!” Ja vrouwlief blijft altijd netjes.

Hij loopt de andere richting van de straat en stopt precies tegenover onze deur en wilde net uithalen naar die vrouw, dus ik mijn keel weer even openzetten, maar dan op het meest platte Amsterdams.
“As je haar één mep geeft, dan mot je mij nemen mesjoggene!”Ik sta met kousenvoeten op een stenen drempel, stervenskoud net als vrouwlief, maar niemand die naar buitenkomt of enigszins maar even komt kijken wat al dat lawaai te betekenen heeft, want die vrouw blijft maar een zin steeds herhalen , dat ze geld van hem wil voor haar kinderen.
“Vrouwtje bel de politie dan, laat je toch niet op de kop zitten”, schreeuwt mijn vrouw nu ook om boven haar uit te komen. Ineens loopt hij met volle stappen weg uit de straat en zij er scheldend achteraan
‘Zullen we de politie bellen?”vraagt vrouwlief.

“Ja zul je net zien dat ze nergens meer te bekennen zijn en er is verder niets gebeurt!’ Wij gaan weer naar binnen en ik loop door naar boven, even de rug laten rusten.
Kom ik later beneden zegt vrouwlief dat de politie haar gebeld had om een verklaring af te nemen.. “Ja je zuster, dat kan iedereen wel zeggen, als je een verklaring wilt kom je maar lekker hierheen!” Aangezien ik regelmatig mensen telefonisch in de maling neem kan je natuurlijk iets terugverwachten. Doch die man kon haar vertellen dat er een aangifte was gedaan en dat wij daar getuige van waren, dus of wij zo vriendelijk wilde zijn…
“Ja dat is in orde, kom maar lekker hierheen dan als jullie dat zo graag willen!’Vrouwlief kan op haar puntschoenen staan hoor als ze het niet vertrouwd.
“Nou we hebben het momenteel erg druk, maar mochten wij tijd hebben dan komen wij uw verklaringen opnemen is dat goed?” Ja hoor dat vind vrouwlief wel goed en hangt op, verdergaand met haar boek.
Zegt ze: Hoe kan de politie aan je nummer komen als het nergens staat?”
‘Nou voor de politie is dat geen punt hoor, hoezo, wat heb ik nou weer gedaan!”
Zij vertelt mij het verhaal van het telefoontje en vind het maar raar, ik zeg haar dat die vrouw toch misschien aangifte had gedaan. Discussie gesloten, we waren al blij dat er niets ergs was gebeurd.
Totdat de bel in de vooravond ging. Politie die een verklaring af kwam nemen want wij waren de enige getuigen van het voorval dat er die middag hier in de straat was voorgevallen en de vrouw had aangifte gedaan,
De heren gingen gezellig zitten en ik gaf hen een compliment dat zij de moeite namen om die aanklacht serieus te nemen. Dat hoor je niet vaak, zeker niet bij echtelijke ruzies.
Mijn vrouw deed haar verhaal en ik er elke keer tussendoor met mijn toeter, dat moet ik echt eens afleren, dat iemand uit laten praten. Doch in dit geval kwam het goed uit want ik vertelde wat ik hem toe had toegeroepen en die vrouw had datzelfde aan die agent vertelt. Dus dat was een gescoorde punt voor die vrouw. Wij vroegen niets en kregen alleen te horen dat zij aangifte had gedaan, dus voor hetzelfde geld had hij haar wel een paar pompen voor haar toeter gegeven. Dat soort van kerels moet je langzaam met een dun visdraad aan een balk van een trap laten bungelen. Ik haat mensen die andere mensen slaan, helemaal als er kinderen in het spel zijn, dat bleek ook het geval. Maar om de verklaring niet teniet te laten doen voor de tegenpartij vertelden de agenten ons niets, gelukkig maar. Gevolg was wel dat onze en de hare een verhaal werden, zonder dat wij elkaar kenden.
Ik wil hiermee alleen maar zeggen en duidelijk maken---als je iets ziet dat niet kan of niet deugd, zet je toeter op, help de mens die belaagd wordt, laat het slachtoffer niet in de kou staan, hier blijkt dat de politie wel degelijk aan het werk gaat om de agressor te pakken te nemen. Ze hebben de moeite genomen om naar die vrouw te luisteren, ze hebben de moeite genomen om naar ons huis te komen in de kou om onze verklaringen op te nemen.
Mag ik alleen maar hopen dat die kerel zijn geld moest afgeven zodat die kleintjes te eten hebben met de kerst.
Zeker weten dat hij toch wel onder dak zit. Medelanders laten elkaar nooit in de steek. Nou wij nog!!

woensdag, 1 december 2010Liefdesgedicht.nl partner: Books for Singles

Books for Singles

Books for Singles verkoopt geen liefde, geluk of romantiek. Wel is het de gespecialiseerde online bookseller voor boeken over: singles, liefde, relaties, dating en persoonlijke groei. Books for Singles is een initiatief van het erkende relatiebureau InterDuo.

Liefdesgedicht.nl partner: Bol.com

Bol.com

Bol.com, de winkel van ons allemaal. Kies uit >10 miljoen artikelen. Snel en vanaf 20,- gratis verzonden!


Liefdesgedicht.nl partner: InterDuo Relatiebemiddeling

InterDuo Relatiebemiddeling

Relatiebureau InterDuo relatiebemiddeling is het meest toonaangevende relatiebureau voor Nederlandse en Belgische HBOers en academici. InterDuo is erkend door de BER: Branchevereniging Erkende Relatiebureaus.

Maak uw keuze

Partners

Gedicht-categori�n

Extra