Het fenomeen Hyves

Leny Jansen

Columnist Leny Jansen

“Als je geen lid bent van Hyves tel je niet meer mee”, hoorde ik laatst iemand achter mij in de rij bij de kassa zeggen. Omdat iedereen erop zit, of omdat niemand achter wil blijven. Het is mij nog niet duidelijk. Ook ik zit op Hyves, door toedoen van een oude kennis via de blog wereld die een totaal nieuwe wereld open zag gaan vol vrienden die zij totaal niet kende maar toch toeliet op haar Hyves. Ik wist ook niet wat het was en liet mij meeslepen in de hype die twee jaar geleden ontstond onder de loggers en in no-time had ik ineens 50 vrienden die mij totaal onbekend waren maar die wel ineens in mijn privé wereld zaten die ik zelf toeliet. Inmiddels ben ik wijzer in de Hyves wereld merk dat het meer een strip figuurlijke gedag wereld is dan een inhoudelijke site. Velen die een blog plaatsen worden niet of nauwelijks gelezen, dat heb ik eens geprobeerd met een verhaal van mij dat ik ooit op een blog van mij had gestaan en in één dag meer dan 700 lezers had binnengetrokken. Dus het lezen wel waard gezien het aantal reacties ook op datzelfde verhaal. Maar op de Hyves nog geen 10 keer gelezen. Dan wéét je gewoon dat de meeste jou een prettige dag, weekend of week wensen en verder fietsen om hun rijtje vrienden met allerlei glitter plaatjes en leuke animatie's een fijn weekend te sturen. Je hoeft maar één keer een briefje te schrijven, plak er wat stripfiguren onder en tik je rij vrienden aan en de FW doet de rest. Toch zijn er ook sites die ik wel bezoek die het lezen waard zijn hoor, ook genoeg tussen die 5 miljoen. Zoals een nichtje van mij die begon heel flauw een raadseltje op te geven, haar site is inmiddels meer dan 100.000 keer bezocht, zij heeft veel vrienden maar die hebben ook allemaal iets te vertellen. Dat raadseltje mondde uit tot een reactiepost van meer dan 345 mensen de laatste keer dat ik keek, want overal en nergens kwamen mensen meedoen met allerlei raadsels. Dus dan heeft Hyves in mijn ogen een doel bereikt. De mens moet weer even nadenken...
Over het algemeen zijn het de FW (FORWARD) mails die je krijgt, iedereen stuurt allemaal dezelfde en ik ben inmiddels al 400 door een engel bezocht, heb al ongeveer 500 een ongeluk gekregen op 11 uur 35, heb ook al meer dan 600 een grote prijs in de loterij gewonnen enz. Dit soort van mini-dreigementen, zo van, als de deze niet doorstuurt zal dit alles over je heenkomen, ik donder ze allemaal waar ze horen. In de prullenbak. Als ik diezelfde mensen netjes vraag of zij die krengen a.u.b. niet meer willen sturen want op 1 dag 48 van dezelfde mails in mijn postvak is mij zelfs iets te veel en wordt helaas niet gehonoreerd. De automatische piloot staat aan en men blijft ze doorsturen en ik blijf ze gewoon wegkijlen. Er zijn best mooie sites bij die het lezen waard zijn, die ergens over gaan. Maar je moet zo verrot lang zoeken heb ik gemerkt, of van iemand een tip krijgen dan werkt zoiets wel. Ik ben zelf lid van diverse sites die iets te vertellen hebben, waar ikzelf iets aan heb. En ikzelf gebruik mijn Hyves om mijn verhalen en gedichtenbundel te promoten. Gevolg? Dáár wordt dan weer wel naar gekeken. Ik snap er niets van. Hyves is en blijft een raar fenomeen, maar evenzogoed heb ik er oude kennissen op teruggevonden en oude nichten en neven die ik al jaren niet gehoord of gezien had. Dus een doel? Ja als je het in deze koker gooit zie ik het als een kennismaking en een wees gegroet hier ben ik weer site.
Want wat is nou leuker om te zien dat je long lost lover ook op die site zit en ziet dat zij al jaren getrouwd is en 2 kids heeft. Leuk voor haar en hoop dat zij gelukkig is, wat ik betwijfel. Maar mensen veranderen net als Hyves. Nu gaat het er bij Hyves niet meer om het bloggen zelf, nee het gaat erom hoeveel vrienden je binnensleept. Dus ik krijg elke dag berichten van lieve mensen die ik totaal niet ken of ik met ze wil Hyven. Nou ik ben de rotste niet dus ik accepteer. Want eerlijk is eerlijk er zitten toch steeds meer interessante mensen tussen en je weet nooit wie je tegenkomt. En zolang ik het zelf nog bij kan houden laat ik ze binnen in mijn wereldje dat Hyves heet. Niet teveel, zo een stuk of 60, dan kan ik het nog overzien en dan kan ik nog persoonlijk met die ander tokkelen via de Hyves. Maar als je er meer dan 300 hebt ( en dat zijn er véééééél) dan moet je ook zo eerlijk zijn om al die mensen niet af te schepen met een FORWARD berichtje, zodat iedereen dezelfde boodschap krijgt. Want dat wordt helaas nog teveel gedaan op Hyves. Ik gun iedereen een fijn weekend, een fijne dag en een fijne week. Daar heb ik Hyves niet voor nodig. Degene die met mij Hyven hebben inmiddels al in de gaten dat ik niet aan dat feest meedoe. En wat ik vanavond eet is ook voor hen niet belangrijk, maar om bijvoorbeeld te vertellen dat er ergens daar of daar een tentoonstelling is, of er komt een nieuw boek uit of een nieuwe film of...of....dan is het de moeite waard om even langs wat Hyvers die van dit soort dingen houden te gaan en hen dat melden. Dan houd je het een beetje persoonlijk. Want Hyven is leuk, maar merk nu al dat het gaat vervelen. Je krijgt steeds dezelfde mensen op bezoek die allemaal zo met zichzelf bezig zijn dat ik mijzelf afvraag wat ik toch verkeerd doe.
Ik weet het al, ik Hyves te weinig. Hoor ik er nou nog wel bij???

donderdag, 15 januari 2009Liefdesgedicht.nl partner: InterDuo Relatiebemiddeling

InterDuo Relatiebemiddeling

Relatiebureau InterDuo relatiebemiddeling is het meest toonaangevende relatiebureau voor Nederlandse en Belgische HBOers en academici. InterDuo is erkend door de BER: Branchevereniging Erkende Relatiebureaus.

Liefdesgedicht.nl partner: Bol.com

Bol.com

Bol.com, de winkel van ons allemaal. Kies uit >10 miljoen artikelen. Snel en vanaf 20,- gratis verzonden!


Liefdesgedicht.nl partner: Books for Singles

Books for Singles

Books for Singles verkoopt geen liefde, geluk of romantiek. Wel is het de gespecialiseerde online bookseller voor boeken over: singles, liefde, relaties, dating en persoonlijke groei. Books for Singles is een initiatief van het erkende relatiebureau InterDuo.

Maak uw keuze

Partners

Gedicht-categori�n

Extra